TJØBBEDENS, een bier dat nergens verkrijgbaar is

Tjøbbedens is een hobbieproject van Koen Haans. Het is gestart vanuit een verjaarsdagcadeau. In 2020 kreeg ik een bierbrouwpakket van Brew Monkey. Het eerste blond bier werd al snel gebrouwen en warempel: het lukte ook nog fantastisch goed. Ik had meteen de smaak van het brouwen te pakken.

Ik ben me gaan verdiepen in bier en bierbrouwen in het bijzonder, heb boeken aangeschaft en mijn collectie bierbrouwspullen uitgebreid. Al snel ben ik gaan brouwen aan de hand van zelf opgestelde recepten. En het viel niet alleen bij mij in de smaak. Ook de gelukkigen die met mij meedronken waren onder de indruk. Het bierbrouwen werd een blijvende hobbie.

Ik brouw overigens puur voor de lol. Dus Tjøbbedens bier is nergens verkrijgbaar. Sorry.

 

Durabel Engels Bruin

Klassiek recept

Bruin // 7,5% alc. vol.

★★☆☆☆

In het 19e-eeuwse Nederland werd soms een poging gedaan om Engelse bier na te maken. Zo komen we in de brouwboeken van 't Scheepje het Durabel Engels Bruyn tegen. Het bier kwam in een zware 26 gulden en een wat lichtere 12 gulden variant. Dit is van de lichtere kwaliteit, nog altijd een stevige maaltijd.

 

Jong Oud

Klassiek recept

Bruin // 5,6% alc. vol.

★★★☆☆

In een advertentie voor bieren komen we een Jong Oud bier tegen, voor 8 cent per flesch. Oud bier liet men meestal lang rijpen op houten vaten in de koele kelders van de brouwerij. Maar soms was de dorst zo groot, dat men het jonge Oud bier al dronk voordat het in de vaten terecht kon komen. Jong Oud dus.

 

Belegen Gerste

Klassiek recept

Blond // 6,3% alc. vol.

★★★★☆

In een advertentie uit 1885 komen we een Belegen Gerste bier tegen. Gerstebier was in Brabant in de tweede helft van de 19e eeuw een populair biertype. Dit bier is gebrouwen naar een authentieke recept uit 1862, met Vlaamse hop, geheel in de stijl van toen, in de duurdere dubbel gerste variant, op eikenhout belegen.

 

Laagland

Klassiek recept

Lager // 5,5% alc. vol.

★★★★☆

Mijn eerste ondergistend bier. LAAGLAND is een bier van het type lager, gebrouwen met het eeuwenoude hopras Groen Bel uit de lage landen.

 

Saison VBF

Klassiek recept

Saison // 7,5% alc. vol.

★★☆☆☆

SAISON•VBF is gebrouwen met een wilde hop, geplukt tijdens een wandeling na de lunch. Het is een stevig bier geworden met een redelijk vlak hopprofiel.

 

Dubbel

Klassiek recept

Dubbel // 8,0% alc. vol.

★★★★☆

De dubbel is, naast de trippel en de blond, een klassieker uit de serie abdijbieren. En die mocht natuurlijk niet ontbreken. Gebrouwen met donkere mouten en een flinke scheut donkere basterd suiker.

 

Bodengraven Stout

Historisch recept

Stout // 6,0% alc. vol.

★★☆☆☆

Brouwerszoon Jan Wahlen uit Alkmaar schreef een brouwershandleiding met daarin een merkwaardig recept voor een brown stout. In 1850 kocht zijn moeder dit recept van een particulier uit Bodengraven voor 25 gulden. Merkwaardig, dit leek helemaal niet op de Engelse Stout uit die tijd...

 

Hoogland

Modern recept

Strong Ale // 7,5% alc. vol.

★★★★★

Hoogland is een bovengistende ale met toevoeging van Britse hop. Het bier is verrijkt met een 14 year old single malt Schotse whisky uit de West Highlands en heeft gerijpt met toevoeging van eikenhout van een oud whisky vat.

 

Brabandsch Wit

Historisch recept

Witbier // 5,4% alc. vol.

★★★★★

In de wijde omtrek van Breda werd rond 1745 een populair bier gebrouwen. Het werd een witbier genoemd, gebrouwen uit een variëteit van granen, in dit geval met boekweit, havermout en gerstemout. En met toevoeging van het kruid scharlei, speciaal gekweekt in eigen tuin.

 

Gluutvrij!

Modern recept

Witbier // 3,6% alc. vol.

★★★★★

Mijn eerste glutenvrije brouwsel. Het is een laag alcoholisch bier op basis van gemoute haver en gemoute boekweit. Met toevoeging van koriander, citroenschil, citroensap, sinaasappelschil en een jeneverbesje.

 

Koninginnebier

Historisch recept

Amber // 5,4% alc. vol.

★★★★☆

Het historische verhaal achter dit recept gaf aanleiding tot het brouwen van dit bijzondere bier. Bier van donker mout met toevoeging van klaproos en zoethout.

 

Heksenkring

Historisch recept

Strong Ale // 8,1% alc. vol.

★★☆☆☆

Gebaseerd op het middeleeuwse gruit. Een bier met gerste-, tarwe- en roggemout met een boeket aan heksenkruiden als duizendblad, brandnetel, jeneverbes, koriander en zoethout.

 

Tripel

Klassiek recept

Belgian Strong Ale // 8,9% alc. vol.

★★★☆☆

Een klassieke tripel, stevig in alcohol, zonder toevoeging van kruiden. Had helaas wat last van gushing bij het openen...

 

Quadrupel

Klassiek recept

Belgian Strong Ale // 10,8% alc. vol.

★★★★☆

Donkere mouten, bruine kandijsuiker en ahornsiroop geven dit bier een diep donkere kleur. Een stevige jongen met een stevige smaak. Helaas last van gushing bij het openen van het flesje...

 

Patersbier

Klassiek recept

Belgian Pale Ale // 3,9% alc. vol.

★★☆☆☆

Patersbier is een wat lichter tafelbier met een moutige smaak en wat minder hop. Het werd vroeger door de paters gebrouwen voor eigen gebruik. De dubbels en tripels waren voor de verkoop.

 

Belgisch Wit

Klassiek recept

Belgian White // 4,4% alc. vol.

★★☆☆☆

Een klassiek Belgisch witbier op basis van gerstemout en tarwemout. Sinaasappelschillen en koriander geven dit bier de typische kruidige smaak.

 

Blond

Klassiek recept

Belgian Strong Ale // 5,0% alc. vol.

★★★★★

Mijn allereerste brouwsel, een mooi blond bier in Belgische stijl. Prima balans tussen droog en bite met een mooie hoppigheid. De voorraad was helaas te snel op...

 
 

TJØBBEDENS, een bier met geen link naar Scandinavië

 

Wat een gekke naam voor een bier dan, want het klint wel scandinavisch? Dat klopt. Hier zou een heel mooi verhaal kunnen volgen over hoe graag we als gezin op vakantie gaan naar een streek genaamd Tjøbbedens in Denemarken. Maar Tjøbbedens is geen streek in Denemarken. Het is ook niet onze favoriete luie stoel van IKEA® of de naam van een stoere viking, die volgens de overlevering van de legende een fervent bierbrouwer was. Ja, Tjøbbedens klinkt Scandinavisch, maar dat is dan ook de enige connectie met deze streek.

Tjøbbedens is een verbastering van de namen van onze twee honden, de Schapendoes en de Spinone. Jarenlang hebben zij deel uitgemaakt van ons gezin en beiden hebben zij een zeer respectabele leeftijd mogen halen. We zijn niet sentimenteel aangelegd, maar vonden het wel leuk om die twee op deze wijze te vernoemen. Dus.

 

TJØBBEDENS, een thuisgebrouwen bier

 

Heb je toch een flesje Tjøbbedens weten te bemachtigen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over dit thuisgebrouwen bier.

Tjøbbedens bier is ongepasteuriseerd en ongefilterd. Bier bederft van nature niet snel en is in principe lang houdbaar. Het is voor brouwers verplicht om een houdbaarheidsdatum op het etiket te zetten. Maar dat wil dus niet zeggen dat het bier na deze datum niet meer drinkbaar is. Houd je aan onderstaande tips:

Ontsnapt er bij het openen van de fles geen koolzuur en zie je geen bubbels in het bier, ook niet na inschenken? Drinkt het bier dan niet. Ruikt het bier bij openen van het flesje muffig of schimmelig? Dan drink je het uiteraard niet. Bewaar het bier op een donkere en koele plek. Zonlicht tast de smaak van het bier aan.

Op de bodem van het flesje kan een residu liggen. Dit komt omdat het bier niet volledig gefilterd wordt voor het bottelen. Ook vindt er hergisting plaats op de fles. Dit zorgt voor het koolzuur in het bier, maar ook weer een beetje residu. Schenk het bier daarom voorzichtig uit.

Er zit geen statiegeld op de fles, dus deze mag in de glasbak. Of je spoelt hem even om en geeft hem terug aan mij.